Social

Interviu //Anatolie Nosatîi: Trebuie să fim o țară puternică, cu capacități de reziliență, și să mergem determinat pentru integrare în UE

Federația Rusă rămâne una dintre amenințările la adresa Republicii Moldova, mai ales prin războiul hibrid împotriva țării noastre și staționarea ilegală a trupelor ruse în stânga Nistrului. În plus, conflictul de la graniță ne-a determinat să sporim capacitățile de reziliență și să avansăm spre atingerea obiectivului de integrare europeană. Opinia aparține ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, și a fost exprimată într-un interviu pentru Moldova 1.

Oficialul a reiterat că, prin sporirea bugetului pentru Armata Națională, se va investi mai mult în securitate, inclusiv în arhitectura de supraveghere a spațiului aerian.

Acum două săptămâni, pentru prima dată de la independență încoace, Armata Națională a primit în dotare un sistem modern de supraveghere aeriană, care permite înștiințarea timpurie a populației în cazul unor eventuale pericole. Un echipament crucial, mai ales în contextul războiului de la graniță. În timp ce radarul francez urmează să fie operațional în câteva săptămâni, pe parcursul acestui an, șeful de la Apărare, Anatolie Nosatîi, spune că Republica Moldova va continua să-și îmbunătățească capacitățile în acest domeniu.

Anatolie Nosatîi: Am avansat destul de mult. Am avut niște vizite împreună cu specialiștii noștri pentru a determina ce fel de sisteme avem nevoie, câte și unde ar fi mai bine poziționate, ceea ce ne va permite să avem o arhitectură dezvoltată pentru supravegherea spațiului aerian. Aceasta ne-a permis să identificăm și următorul radar de care avem nevoie. Acum, companiile care se ocupă de achiziție sunt în proces de licitație internațională.

Leanca Lașco-Rață: În acest an, bugetul Armatei Naționale a fost majorat. Am văzut pe parcursul anului că s-au promis modernizări, s-au promis condiții mai bune pentru militari, am văzut și acele echipamente de tehnică care au sosit deja. Când va fi posibil ca Armata Națională să se alinieze standardelor NATO și celor internaționale?

Anatolie Nosatîi: Aceste alocații suplimentare care au fost ne-au permis demararea achizițiilor militare. Și acest radar care a sosit recent este achiziționat din sursele naționale. Ceea ce demonstrează că, cu alocații, putem investi în securitate mai mult. Bugetul pentru anul acesta a fost dublat, ceea ce a constituit 0,55 din PIB-ul național. Bugetul pentru anul viitor va constitui aproximativ două miliarde de lei și va fi o mică creștere, aproape 0,6 din PIB. Ceea ce ne va permite continuarea acestor proiecte inițiate și dezvoltarea altora care sunt doar în beneficiul cetățenilor, în beneficiul dezvoltării sistemului de apărate pentru asigurarea păcii și securității în Republica Moldova.

Leanca Lașco-Rață: Și viitoarea bază militară de la Băcioi. Am văzut deja și anumite imagini de la fața locului. De ce a fost necesar să construim de la zero o astfel de unitate?

Anatolie Nosatîi: În primul rând, să pornim de la aceea că noi am moștenit unitățile de la fosta Uniune Sovietică. Multe din ele dispersate prin oraș, de dimensiuni mici, într-o stare deplorabilă, unele din ele foarte învechite. Dislocarea unităților în cartiere rezidențiale nu este o practică bună din punct de vedere de securitate, din punct de vedere de trafic și mai multe circumstanțe. De aceea s-a hotărât să scoatem unitățile din interiorul orașului, ceea ce ar permite, în primul rând, o mobilitate mai sporită. Și, în al doilea rând, n-ar fi interferența aceasta cu populația civilă și crearea impedimentelor pentru deplasare în traficul pe care avem în oraș cu tehnică militară.

Leanca Lașco-Rață: Și o ultimă întrebare. Federația Rusă este cea mai mare amenințare la adresa țării noastre, lucru stipulat în Strategia de Securitate Națională, aprobată recent. Ce schimbă acest document, odată intrat în vigoare?

Anatolie Nosatîi: Federația Rusă este cea care ne face ca noi să avem o situație tensionată în Republica Moldova. Aceste tensiuni se reflectă ca rezultat al războiului hibrid condus împotriva Republicii Moldova, staționarea ilegală a trupelor Federației Ruse în stânga Nistrului, prezența depozitelor de muniții și multe altele. Ceea ce face ca cetățenii să simtă această presiune și, adăugător, contextul războiului din țara vecină.

Documentul politic al Strategiei de Securitate Națională determină câteva priorități majore - trebuie să fim o țară puternică, cu capacități de reziliență națională pe toate domeniile, trebuie să mergem determinat pentru atingerea obiectivului strategic de integrare în Uniunea Europeană și pentru menținerea păcii și securității.

Citește mai mult